oktatás és technológia

2014. április 17. 14:38 - edutech

Élet az XP után

2014. április 8-án lejárt a Windows XP 3. javítócsomaggal ellátott kiadásának (a korábbi verziók, már régebben) támogatása, ami azt jelenti, hogy a Microsoft nem ad többé ki hibajavítást az operációs rendszerhez. Emiatt pedig idővel az internetre kapcsolt gépünk védtelen lesz a külső, rosszindulatú támadásokkal szemben. Mindez nem szerencsés, ha gépünket fontos, elektronikus kapcsolattartásra, esetleg netes bankolásra is használjuk. Mit lehet tenni?

1. Megpróbálhatjuk mindenféle taknyolással, hittel és pár rendszeresen frissített vírusvédelmi eszközzel tovább használni a gépünket.

2. Frissíthetünk újabb Windowsra, ha gépünk teljesítménye ezt engedi, és hajlandóak vagyunk még (a valószínűleg már kissé öregecske) a gépünkre költeni.

3. Egyéb alternatívát keresünk, például valamelyik linuxot. Ezt tesszük mi most.

Mi a baj az első két lehetőséggel? Először is, ha valamit nem látunk, nem értünk, az nem jelenti azt, hogy nem létezik. Az operációs rendszer sebezhetőségei nem látszanak a felhasználóknak, ha egy zombihálózat részévé válik a gépünk, vagy idegenek olvasgatják a levelezésünket, nézegetik a bankolásunkat, arról nekünk halvány lila fogalmunk sem lesz. Ez a tudatlanság pedig hamis biztonságérzetet fog nyújtani. Aki kicsit is ért az informatikához (nem pedig csak azt gondolja saját magáról), az fel tudja mérni a helyzet súlyát, és tisztában van azzal, hogy nem vállalhatja a felelősséget a saját vagy mások személyes adainak a biztonságáért.

A második lehetőséggel az a baj, hogy egy új Windows licensz relatíve drága egy olyan gép értékéhez képest ami még a Windows XP-t futtatja. Szinte a használt gép értékével egyenértékű, ami miatt nem életszerű, hogy ilyen beruházást tegyen valaki, ha csak nem köti valamely speciális program a Windows platformhoz. Persze itt is felkiálthat egyszeri szomszéd Pistike, hogy igen ám, a "torrentboltból" ingyen van, de ennyi erővel megtarthatjuk az XP-t is, az sem kevésbé kockázatos, mint egy ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból származó szoftvert a számítógépünkre telepíteni.

Marad tehát a harmadik lehetőség. Telepítsünk linuxot. De melyiket? Az egyik legnépszerűbb, legtöbb leírással, fórummal rendelkező linux kiadás, az Ubuntu. Az egyetlen probléma, hogy az Ubuntu hardverkövetelményei a mai korszerű gépekhez vannak méretezve, így egy korosabb XP-s gépen nem sokra megyünk vele. Szerencsére az Ubuntunak vannak egyéb kiadásai is, például a kis erőforrást igénylő Lubuntu kiadás is, amely az alapértelmezett Unity grafikus felület helyett, a jóval kisebb hardverigényű LXDE felületet használja. Ez felépítésében nagyon hasonlít a klasszikus Windows asztalhoz, vagyis lesz tálcánk és "Start" gombunk is.

Lubuntu15Akkor első lépésként szerezzük be a telepítőt. Ezt a következő oldalról letölthetjük a legfrissebb verziót: https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu Mivel gépünk valószínűleg régebbi, ezért a 32 bites verziót töltsük le.

Az ISO fájlt írjuk ki egy CD-re, és mielőtt bárminek nekikezdenénk készítsünk biztonsági mentést a jelenlegi rendszerünkről és mentsünk el minden szükséges adatot a számítógépünk merevlemezéről, mert telepítéskor azt megformázzuk, vagyis mindent adat törlődni fog.

Ha készen vagyunk az adatok mentésével, akkor helyezzük be lemezt a gépbe, indítsuk újra úgy, hogy az optikai meghajtóról bootoljon a számítógép.

És indulhat a telepítés:

LubuntuElső kérdésként ki kell választanunk, hogy milyen nyelven szeretnénk használni a rendszert, illetve a telepítőt. A kurzormozgató nyilakkal navigáljunk el a Magyar nyelvhez és üssünk Entert.

Lubuntu2Következőkben választhatunk, hogy azonnal telepíteni kívánjuk az operációs rendszert, vagy kipróbáljuk a működését telepítés nélkül. Ha kíváncsiak vagyunk rá hogy fog működni a Lubuntu a gépünkön, milyen a felülete, akkor bátran próbáljuk ki, nézzük meg. A telepítőt onnan is tudjuk majd indítani. Kipróbálás esetén azt vegyük figyelembe, hogy mivel a rendszer a lassú CD/DVD meghajtóról fut, ezért ebben a módban kicsit lassabb lesz mint később feltelepítve.

Lubuntu4Következő ablakban válasszuk ki a telepítő nyelvét, most már véglegesen.

Lubuntu5Ebben az ablakban ellenőrzi a telepítő, hogy megvannak-e a telepítéshez szükséges minimális feltételek. A 4,4 Gb szabad hely mindenképpen szükséges, az internetcsatlakozás nem. A "Harmadik féltől származó szoftverek telepítése" jelölőnégyzetet minden esetben jelöljük be (ez szükséges pl az mp3 fájlok lejátszásához), illetve ha megfelelő netkapcsolatunk van, akkor a frissítéseket is töltsük le telepítés közben (ha ezt most kihagyjuk, a telepítés után felkínálja ismét).

Lubuntu6A számítógépünkön helyet kell csinálni az új rendszernek, ez a mi esetünkben a meglévő cseréjét fogja jelenteni, amikor is a korábbi rendszer és az ott tárolt fájlok törlődnek. (Ez az ablak lehet másképp jelenik meg)

Lubuntu7Kattintsunk a "Telepítés most" gombra és hátradőlhetünk.

Lubuntu8

Lubuntu10

Lubuntu11 Telepítés közben néhány kérdést kapunk, az időzónánkról, hogy milyen felhasználói adatokkal szeretnénk használni a számítógépet. Ezeket töltsük ki, utána pár szóban tájékoztat a telepítő az operációs rendszerünk lehetőségeiről.

Lubuntu12Végül a magyar nyelvi csomagokat tölti le az internetről. Az operációs rendszer teljes mértékben honosított.

Lubuntu13A nyelvi csomagok után a telepítés befejeződik, újraindíthatjuk a számítógépet.

Lubuntu14Bejelentkezés után hasonló ablak fogad minket, válasszuk ki a nevünket és adjuk meg a jelszavunkat!

Lubuntu18

Lubuntu19Belépés után a Windowsban megszokott felülethez nagyon hasonló látványban lesz részünk, ahol egy átlagfelhasználó is elsőre el fog tudni igazodni. Érdekesség, hogy a tesztkörnyezetben látszik, hogy 1 GB memóriából az alaprendszer alig a negyedét használta fel.

Ezután nyugodtan internetezhetünk, levelezhetünk, bankolhatunk a gépünkkel. Persze a frissítésekkel továbbra is maradjunk naprakészek!

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edutech.blog.hu/api/trackback/id/tr556045796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.18. 09:48:16

Ez szépen hangzik, de egy felhasználónak nem az op. rendszerre van szüksége, hanem felhasználói programokra és interfészek használatára. A meglévő több tíz vagy száz program, illetve a mobilunktól a szkenneren keresztül a fényképezőgépen át a GPS-ig használhatatlan lesz driverek hiányában minden. Iszonyatos szívás bármit működésre bírni, sőt olykor lehetetlen.

Phteven 2014.04.18. 09:59:35

Izé, miért is kellene a BIOS-t jelszóval védeni?! Mi köze annak az XP-hez?! Meg a képernyővédő jelszavának?! Meg a dump file-nak?! Meg a hiberfile-nak?! Miféle zagyvaságokat hordott itt össze a kedves cikket megíró ember?!

Megjegyzem továbbá, hogy a Linuxoktól sem kell feltétlenül hanyatt esni. Nem sokkal kevesebb biztonsági rés van rajtuk mint egy vindózon.

Az SP3-on kívül sose tettem más frissítést az XP-mre. Még csak vírusom sem volt. Ja, nem nézegetek warez és pornó oldalakat, nem használok Ótlukot, nem dugdosunk pendrájvokat ide-oda, stb.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.18. 10:02:25

készítettek direkt win xp skint is, hogy könnyebben át tudjanak állni, szinte észrevétlen

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.18. 10:19:58

linkeskedem is: www.noobslab.com/2014/01/windows-xp-theme-is-available-for.html

@Phteven: köszönöm, jót mosolyogtam

@abcd1234: op rendszerhez vannak programok, egy átlag felhasználó életét simán ki tudják elégíteni, valamint tegyük a kezünkez a szívünkre, a wines programokból mennyi volt legális

viszont, mi a töknek ledarálni az egész vinyót, mappába belemásolni a fontos file-okat, és azt felcsatolni külön, mondjuk a biztonsági mentés nem árt

Bluemotion 2014.04.18. 10:34:23

@pingwin: A magyar embernek eddig sem számított, hogy legális-e az adott program használata vagy sem, hiszen semmilyen szankciót nem vont maga után. Könnyű elkészíteni egy leírást, hogy csak dobd fel a Linuxot, de azt már kevesen veszik figyelembe, hogy átlag felhasználó nem fogja tudni kezelni és nem is akar lemondani az 5-10 éve használt bevált programjairól. Aki eddig nem váltott az ezután sem fog, használni fogja tovább az XP-t, nem lesznek tömeges Linuxra váltások, véleményem szerint.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.18. 10:36:04

@Phteven:
"Az SP3-on kívül sose tettem más frissítést az XP-mre. Még csak vírusom sem volt."

Ha nem tudom nem fáj...

csiri bá 2014.04.18. 11:11:34

@Narancskommunista: Na most ha készítesz egy telepítést, fullosat nulláról, úgy hogy még a lankábel is ki van húzva a gépből (értelemszerűen előtte minden drivert, szükséges programot, updat-ete előkészítesz lemezre vagy másik partícióra, hogy még véletlenül se kelljen menet közben neten kutakodni), majd a kész telepítést lemented Ghosttal, akkor ebből a lemezképből bármikor max. 10 perc alatt visszaállítható egy tiszta, vírusmentes rendszer... óvatosabbak, rettegősebbek meg ha kell, ha nem, akár hetente is megtehetik... csak nem kell lustának, butának lenni...

Másrészt, ha 13 év alatt nem bukott ki olyan hiba az XP-ben, amit nem foltoztak be, akkor most miért lenne hirtelen ezrével? Lehet, ez nem vitás, de mennyi az esélye, hogy van olyan hiba, amit kihasználhatnak és még nem próbálták meg 13 év alatt, vagyis nem derült ki? Szerintem elég kicsi... lehet, de elég kicsi... de riogatásnak kiváló lehetőség, engem is kérdeztek már meg ijedősök, hogy "jaj akkor most mi lesz, mert nem lesz több frissítés"... szóval a téma riogatásnak kiváló, de csak az átlag vagy alatti usereknek, bár ők vannak többségben...

Phteven 2014.04.18. 11:12:14

@Bluemotion: A vindózt már évek óta temetik, mindenféle open platformokat emlegetve közben, aztán valahogy Linux disztrók jönnek-mennek, a vindóz meg köszöni szépen, jól van. Nekem az a bajom bármiféle non-win géppel, ha egy fárasztó nap után az ember kedvet kap egy jó kis ámokfutáshoz v.melyik játékkal, akkor már felejtheti is el.

Phteven 2014.04.18. 11:14:52

@Narancskommunista: Szakmám, tehát valószínűleg észrevenném, ha lenne. Ezt segítendő ott csücsül a gépen a Nod32, a Firefoxban pedig az ab-, script-, flashblock.

Phteven 2014.04.18. 11:17:39

@csiri bá: Óvatosan azzal a Ghosttal! Engem nem egyszer ültetett fel a szopórollerre azzal, hogy a visszaállított diszk, vagy partíció bootképtelen volt. A képet tovább sötétítette azzal, hogy ugyan azon gép, ugyanazon verzióval történő mentései sem minden esetben voltak működőképesek. Ellenben a Hiren's boot cd-n is megtalálható Acronis 100% hatékonysággal működött. Ráadásul ott egyetlen bootolható lemezen ott van minden amire csak szükség lehet.

KovA 2014.04.18. 11:24:30

Linuxot - önmagában az tud használni, aki nagyon körül tudja határolni, hogy mire használja a gépét - ha (sok)mindefélét akar ami Windowson ment: szívni fog.
Ennek ellenére a Linux nagyon jó alternatíva sokmindenre -amiért némi kezdeti szívást érdemes bevállalni.
Ha valaki tudja, hogy ő internetezik, nepbankolm, szövegszerkeszt (Libre Office) levelez és ezen kívül van mondjuk mégy belátható számú alkalmazása amire Linuxos alternatívát talál - akkor nyerő.
Máskülönben továbbra is szüksége lesz a Windowsra - akkor is ha nem biztonságos.

Lehet, hogy a Linuxnak is vannak támadható pontjai - de valószínűleg kevesebb és biztosan sokkal kevésbbé vonzó támadási célpontok - egyelőre.

Windows vagy Linux ? Rossz kérdés... a helyes válasz: mindkettő.

Én azt javasolnám, hogy aki nem tudja körülhatárolni az alkalmazásait vagy olyan dolgai vannak ami nem váltható ki Linuxos alkalmazással - az telepítsen a Windowsa mellé Linuxot és gépindításkor mindig választhat.
Igyekezzen ezentúl Linuxot használni amire csak lehet (Bankolás, internetezés Office alkalmazások, Filmnézés ...) a régi Windows XP-t meg amire muszáj (pl játszani).

Így mindenre azt használhatja amire az a legjobb.
Általában a Linux-szal jobban jár - gyorsabban indul fürgébbek ugyanazok az alkalmazások - ha megvannak. Ha nincsenek akkor Windows.

Technikailag még azt javaslom - ha lehetséges akkor a Linuxnak egy külön merevlemezt szentelnék, a windowsos merevlemez átparticionálgatása helyett.
A két rendszer eképpeni elkülönítése jobban karbantartható pl, ha netán a windowsot újra kellene telepíteni a Linux a Windows particionálgatásai meg bootsektorfelülírásaival szemben jobban védhető.

Kezelhető az egész egy merevlemezen is persze, de jobban kell érteni hozzá, meg több a vacakolás.
Linux telepítéskor a windowsos merevlemez lehet bekapcsolva - a linux csont nélkül bootmenübe integrálja a windowst - ez fordítva nem jellemző.
Windows telepítéskor a Linux merevlemezét le szoktam kapcsolni a biosban.
A telepítés után a Linux merevlemezét a Biosban elsődleges booteszközzé téve újra működik a Bootmenüs indítás.
Olyan bios is van ami eleve lehetővé teszi gombnyomással a booteszköz választást a gép bekapcsolásakor - csak résen kell lenni és időben lenyomni az arra kijelölt funkciógombot.
Szóval én megtartanám a régi XP-t telepítenék egy Linuxot és amire csak lehet azt használnám. Lényegében így is van nálam most. Ubuntu + XP.
Az Ubuntu elvarázsolt kezelőfelületét viszont szokni kell (nekem máig nem sikerült), aki jobban szereti a megszokottat annak a cikkben említett Lubuntu lehet a kellemesebb/kényelmesebb alternatíva.

csiri bá 2014.04.18. 11:27:51

@Phteven: Na akkor tisztázzuk: XP-ről van szó, a 2003-as Ghost bootcd-je mindig, minden esetben hibátlanul állította vissza a rendszert... XP utáni wineknél már valóban Acronis kell, az a jó...
A partíció azért boot-képtelen, mert a user formáz előtte és újra partícionál, de arra nem figyel, hogy a partíció, amire visszateszi a képet, aktív legyen (de ilyenkor is van megoldás, csak másik gép kell, ahova felcsatolja a hdd-t és aktívvá teszi a partíciót)... a lemezképet nem sérülékeny cd-n, dvd-n, pendrive-on tároljuk (onnan simán lehet hibás visszaolvasás, akár lemez, akár olvasó hiba miatt), hanem másik partíción, esetleg tartalékban még egy másik hdd-n... innentől csak egy hibalehetőség van, ha maga a hdd sérül, de ha külön hdd-n is el van mentve a lemezkép, akkor hdd csere után újra visszaállítható. :)
Ezeket én már mind végigzongoráztam, nem a levegőbe beszélek. :)

Fül~orr~régész 2014.04.18. 11:30:55

Ez az, éljen a szabad szoftver! Bár, most jut eszembe, a heartbleed is opensource bug volt... A Microsoft-világ szervereit bezzeg nem érintette.

Szóval kösz, nem. Maradok a Windowsnál.

csiri bá 2014.04.18. 11:30:56

Nem mellesleg ha van feltéve egy normális tűzfal (a userek többségénél csak az XP-s van, sokszor az is kikapcsolva), ami portonként és programonként szabályozza a jogosultságot, azonnal észrevehető bármiféle ki- vagy befelé menő nem odaillő kommunikáció...

efi 2014.04.18. 11:41:13

Jó lesz az az április 8 május 12-nek is.
Ha ugyanis folytatódott volna a támogatás, akkor sem jelent volna meg május 13-ig újabb frissítés, jelenleg tehát semmi különbség.
A másik meg, hogy többen, még kormányok is (angol és holland asszem) megrendelték az MS-től a további támogatást. Azok a frissítések meg úgyis kikerülnek a netre, aztán majd használjuk mi is.

grigorij 2014.04.18. 11:55:44

Nem értem, hogy a szakmai ismeretek miért hazudozásra használják a bloggerek és nem tisztességes tájékoztatásra?
Tényleg az a megoldás, hogy az egyébként semmiféle valós veszély nem jelentő frissítés leállás helyett a XP-t is csak bénán alkalmazó amatőrök meg nyuggerek majd egy linuxot fognak "megérteni"???
A rutinos profik meg bőven ismerik a megoldásokat a "problémára"...
A szerző mellett egy szól, hogy ő legalább nem akar 100-150 ezer forintos beruházásra ösztönözni embereket...
A szerző egyébként hogyan magyarázza az SSL problémát linux alatt? Most akkor az XP pach-ek hiánya miatt veszélyes a dolog, vagy sem? Mert akkor nem az XP-t kell cserélni ám!

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.04.18. 11:55:57

Ha lehet annyi kritikai észrevételem: a lubuntunál legutóbb nálam nem ment a flash, nem tudom azóta javították-e a hibát. szóval inkább ajánlanám linux mintet, bár igazából a win8 igénye se túl nagy.

aki nagyon ódzkodik a linuxtól, annak megemlíteném, hogy az android is az, tehát nem kell félni tőle. egy próbát tényleg megér.

xva4000 2014.04.18. 11:59:16

XP-t ubuntura? Cseberből vederbe? :)

WebZ 2014.04.18. 12:25:04

Az én tapasztalatom az, hogy a legtöbb felhasználó, akik például játékra használják az operációs rendszert, azok már rég váltottak. Inkább üzleti környezetbe maradnak meg, és ott még jó darabig, legalább egy évig teljesen jól el fog döcögni az XP.

Viszont átlagos felhasználóknak, akik most gondolkodnak váltáson, inkább egy új verziós Windowst ajánlanék az egyszerűség miatt. Nem becsülöm alá senki képességeit, de aki internetezésre, játékra használja a gépet, az lehet el fog akadni már a particionálásnál. Kicsit @KovA -val értek egyet. A Linux egy kiváló céleszköz, de inkább szakembereknek. Szervernek például kiváló, de asztali környezetben kikapcsolódáshoz már én sem használnám.

Ennek ellenére nem szeretném elvenni senkinek a kedvét a linux átállástól. Én az Ubuntu fejlődését követem figyelemmel és ma már egy elég jól használható operációs rendszer vált belőle.

grigorij 2014.04.18. 12:29:38

@pingwin:
"op rendszerhez vannak programok, egy átlag felhasználó életét simán ki tudják elégíteni, valamint tegyük a kezünkez a szívünkre, a wines programokból mennyi volt legális"
Csibém!
Kicsit több tisztességet az olvasók felé!
1. Azért hagyd meg a felhasználóknak, hogy az IGÉNYEIK szerint válasszanak "eszközt" az életükhöz, és ne fordítva! Én sem akarom megszabni számodra, hogy jobb vagy bal kezeddel verd a farkad!
2. A jogtisztaságot is kivehetnéd az "érveid" közül, mert ez így csak azt jelenti, hogy zsigerből mindenkit büdös tolvajnak tartasz... Minden átlagfeladathoz írok 2-3 hatékony windowsos ingyenes alkalmazást! Tudod vannak a nők között kurvák. Mit szolnál ahhoz, hogy eme igazság alapján azt mondanám, hogy minden nő egy büdös kurva?! Vannak nők a családodban? Jól esne?
3. (nem átlagfelhasználóként) Kérek linuxos alternatívát mondjuk dotnetes fejlesztésre... Tudod az XP alatt kényelmesen elketyegő eszközeinket nem dobjuk ám ki és a cégünk sem fog ócska webprogramozásra átállni - hogy linuxot használhassunk!

A stílusod pontosan a szcientológiai agymosás és kirekesztés alapjain nyugszik, nem alternatívát keresel, hanem egy kamuproblémát felhasználva, azt csúsztatva a saját hobbid felé terelnéd a népet...

Nemzeti Dohányos 2014.04.18. 12:31:20

@WebZ: Partícionálással csak akkor találkozik, ha windows mellé telepít. Ezen kívül egyetértek, váltsanak inkább új winre, ne árasszák el a linuxot egységsugarú felhasználók.

nyelv-ész 2014.04.18. 12:38:10

@Nemzeti Dohányos: Miért baj, ha a linuxot elkezdik használni a felhasználók? Egy csomó ismerősömnek telepítettem az elmúlt években, és a többségüknél megmaradt, ma is használják. Pár dolog az elején furcsa volt nekik, de aki pl. egy iPad vagy egy androidos tablet használatát meg tudja tanulni, az ugyanúgy megtanulja a linuxot is.

Void Bunkoid 2014.04.18. 13:07:28

@KovA: +100

Valahogy én is így vagyok vele. Netezni, filmetbambulni, bankolni ilyesmire kell egy lehetőleg iszonyú kevesek által használt, azaz ha nem népszerű, nem is nagyon vírus/adathalászorientált linux, mondjuk egy óckúl Debian, játszani meg nembiztonságoskodni meg egy másik partíción egy windows.

Mondjuk nekem a win is legál és telepítgeti az összes security update-jét. Ja, és már rég nem xp :)

Void Bunkoid 2014.04.18. 13:08:37

@Nemzeti Dohányos: nyelv-észnek igaza van, a sok kütyüfelhasználó, akár ios, akár droid, gyakorlatilag ők is linuxfelhasználók, és már vannak olyan disztrók, amik pont olyan hülyebiztosak és informatikai tudást nem igénylők, mint az android vagy az ios. Vagy a windows :)

Mahesha 2014.04.18. 13:13:06

A dual boot opció - meg a Ghost/Acronis megoldás helyett - telepíthetsz vmilyen Linuxot, rá egy Virtualbox-ot, ott meg futtathatod a Win-t, ha épp az kell. És snapshotokkal bármikor visszaállíthatsz egy korábbi állapotot. Persze ehhez nem elég egy nagyon régi vas, de nálam 2.2GHz-es Core2-es procival - meg 4GB RAM-al - szépen elduruzsol. És esse egy erőgép ma már...

Azoknak, akik meg az OpenSSL sebezhetőségez hozzák fel a Linux ellen: minden szoftverben lehetnek hibák. És nézd meg, hogy mennyi ideje használják az OpenSSL library-kat és mennyi helyen. Meg az OpenSSL != Linux.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.04.18. 13:21:09

@grigorij: szerintem ezt azert nem lehet teljesen szetvalasztani. az atlag felhasznalonak az igenyei a megszokasaibol erednek, azaz nem a feladatat akarja megoldani, hanem pont azt az eszkozt akarja hasznalni a feladat megoldasara, amit ismer. es mivel a window-osat ismeri, ezert az igenye is ez. a jogtiszta szoftver pedig ugy kapcsolodik ide, hogy ha az atlag felhasznalo valoban megvasarolna minden szoftvert windows-ra mert nem lenne lehetoseg letorrentezni a tortet, akkor a fenti igenyet valoszinuleg atgondolna.

Celtic 2014.04.18. 13:49:55

@Mahesha: Az OpenSSL hiba NEM a desktop gepeken jott elo....Szervereken.
Valahogy akik errol beszeltek, ezt elfelejtettek megemliteni

@csiri bá:
"Másrészt, ha 13 év alatt nem bukott ki olyan hiba az XP-ben, amit nem foltoztak be, akkor most miért lenne hirtelen ezrével?"

Hiszen eppen arrol van szo, hoyg eddig befoltoztak, ha hiba volt, mostantol nem fogjak....

cenzuratroll bosszanto 2014.04.18. 14:37:15

Mint azt többen írták, vicces gyerek vagy, te poszter.

Próbáld meg beleélni magad abba a különleges szituációba, hogy vannak rajtad kívűl szép számmal emberek, akik a géppel munkát is végeznek, nem csak faszbúkozásra, vicces videók és családi fotók posztolgatására használják.
Ha összeszámolom, lazán bele lehet pumpálni a windows XP alatt lazán bandukoló programok leváltására néhány ezer dollárnyi fizetőeszközt.
Állod az átállás költségeit? Linuxxal hanyagolj, az még a winfosnál is ótvarabb.

cenzuratroll bosszanto 2014.04.18. 14:43:05

Apró vicc volt az éppen aktuális hét eleji XP telepítés folyamán. XP után azonnal repült fel a vírusirtó. Az első probléma amit jelzett, a Firefox legújabb telepítője volt amit a hivatalos oldalról próbáltam letölteni. Szóval hanyagoljuk egymást, ha már a fox is vírusos, akkor mi a fenét lehet kezdeni. Kalap fos az internet úgy ahogy van, de sajnos lassan már telepíteni sem lehet egy ótvar programot, ha nincs netes hozzáférés.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.18. 20:17:16

@grigorij: valóban, és minden windowsnak is van egy ingyenes verziója

erősen csúsztatsz és olyan dolgokat adsz a számba, amit nem mondtam

kurvára leszarom, hogy ki milyen programot használ

'. Azért hagyd meg a felhasználóknak, hogy az IGÉNYEIK szerint válasszanak "eszközt" az életükhöz, és ne fordítva' ha szükséged van egy programra, csak betelefonálsz, és már készül is

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.18. 20:19:27

@Bluemotion: lehet, hogy egy átlag user nem tudja használni, de nekem ez magas, hiszen ugyanúgy van kvázi start menü, és ami vele jár

aki speciális programokat akar használni lehet, hogy szívni fog vele, illetve néhány eszköz támogatottsága nem biztos, hogy elvárt szinten van

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.04.20. 12:16:56

Szerintem zárjuk le a vitát azzal, hogy van három népszerűbb asztali operációs rendszer, amelyek közül mindhárom tökéletesen megfelel az átlagfelhasználóknak. Számukra a linux előnye velük szemben elsősorban az ár, de mindenki azt használja, amelyiket akarja.

KovA 2014.04.22. 10:20:11

Ja, nem kell vallásháborúzni op. rendszer ügyben - az jár jól, aki mindegyiket a maga előnyére használja.
A Microsoft is megtanult oprendszert fejleszteni az NT-vel kezdődően, ami aztán xp korára lett igazán közismerrté.
Hiba mindegyikben volt van és lesz, az sem utolsó szempont mi mennyire célpont.
Aki még a Linuxok felhasználóbarátságtalanságánál tartanak - le vannak ragadva valami ősrégi rossz tapasztalatuknál - én inkább már azt fájlalom, hogy a csilivili felszín túlságosan is jól eltakarja a lelkivilágát.
Lehet egy rendszer szakértőjének lenni, évente kétszer rendszert telepítgetni, XP frissítésekre vadászni, de nekem ettől elment már a kedvem. Ahhoz sincs, hogy régi gépre új oprendszert vegyek tízezrekért. Meg ahhoz se, hogy törögessem ahogy épp fordul a törés/felderítés macskaegérjátékban a hadiszerencse.
Arra sincs fölös 150000Ft-m, hogy új gépet vegyek aztán 5 év múlva megint.
Pillanatnyilag megfelel az ami van. Számomra ezért jó kompromisszum a Linux -WindowsXP páros - az előbbi amire csak lehet, az utóbbi meg amire feltétlenül muszáj ezek azonban nem biztonságkritikusak.
Így még elmennek a dolgok teljes megelégedésemre 3-5 évig - addigra már jobban megéri új gépbe beruházni. A jelenlegiek 2007-esek akkoriban még XP-vel adták. Illetve Vistaval ami ugye bebukott technikailag is meg üzletileg is.
Ha az ember nem akar efféle zsákutcákba futni, megéri nemcsak a microsoftra hagyatkozni. Ha a legújabb oprendszerrel veszem - bebukhat. Ha olyannal ami beérett, akkor meg 6-7 év van hátra a támogatásából.
Vagyis a Microsoftra hagyatkozva 6-7 évente oprendszert kell vennem géppel vagy anélkül. Vaygis vagy a gépet is kidobom, vagy öreg gépre veszek új oprendszert és 3-4 év múlva a gépem számít aggastyánnak- ilyenkor az oprendszert továbbtelepítse lesz a gond. Én pedig nem gondot akarok hanem használni
Na ezért érdemes szerintem a Windowsos gép élettartamát megtoldani Linux-szal - avagy a Linuxot kifoltozni Windows-szal...
Amilyen célra a Linux megfelel, arra általában gyorsabb is. Az Ubuntum sokkal gyorsabban áll fel mint az XP, netezni, Szövegszerkeszteni, táblázatkezelni levelezni zenélni filmet nézni: tökéletes. Ez nagyjából le is fedi az alkalmazások javát.
A maradék valami játék, vagy egyéb spéci "kedvenc" program.
Olyankor átkapcsolok Windowsra.
Vallásháború helyett van két rendszerem egy gépen és mindkettő előnyeit a javamra tudom fordítani.
oktatás és technológia
süti beállítások módosítása